Mapa Ofert

Winnice i wina

Toskania kraina wina...
Toskania to jeden z najstarszych regionów winiarskich na świecie. Osiedleni tu Etruskowie rozwinęli rolnictwo i uprawę winorośli na tych terenach. Później przybyli do Toskanii wszędobylscy osadnicy greccy, którzy przywieźli swoje sadzonki, by wszystko to potem zaadaptowali na swoje potrzeby Rzymianie, którzy wybudowali sieć dróg, umożliwiającą szeroką wymianę handlową z wieloma, nawet bardzo odległymi krajami. I toskańskie wino mogło ruszyć w świat. Dziś region ten jest największym producentem wina we Włoszech i jednym z najbardziej znanych i cenionych obszarów upraw na świecie.

VENDEMMIA, czyli winobranie
W całej Toskanii odbywa się winobranie. Ostatnie tygodnie dojrzewania są decydujące - trochę deszczu za dużo i całe miesiące pracy na nic. Bardzo trudno wyczuć idealny moment zbioru. Jeżeli pogoda jest dobra, kusząca jest perspektywa przetrzymania winogron do późnego października, aby "złapały" jeszcze więcej słońca. Winobranie wykonuje się głównie tradycyjnie, zrywając je ręcznie. Jedynie największe posiadłości w Chianti stosują specjalne maszyny. Winobranie to wspólna praca, zaś po zbiorach okazja do wspólnego świętowania całej lokalnej społeczności.

W samym sercu Toskanii, około 40 km od Sieny, na wzgórzu, z dala od ruchliwych autostrad, wznosi się miasteczko Montalcino - stolica regionu, w którym powstaje jedno z najbardziej poważnych i poważanych win włoskich: brunello di Montalcino. Klimat jest tu śródziemnomorski, a znajdujące się na południowym wschodzie pasmo Monte Amata stanowi naturalną barierę klimatyczną, która chroni Montalcino przed nagłymi opadami gradu czy gwałtownymi ulewami. Produkuje się też bardzo smaczne wino deserowe: Moscadello di Montalcino, oparte w 100% na szczepie Moscato Bianco, od wieków uprawianym w tym regionie.

Kolejna ze słynnych winiarskich lokalizacji w Toskanii - leży na wzniesieniu w południowej części doliny rzeki Chiana, w prowincji Siena. Od najwcześniejszych lat swego istnienia Montepulciano było związane z winem. Świadczą o tym znalezione w pradawnych grobach etruskie przedmioty, a wśród nich wykonany z brązu kielich, na którym widnieje figura Fluflunsa - etruskiego boga wina. W Montepulciano to, co naprawdę dobre, winiarze określają mianem nobile. I tak już zostało, że wizytówką miasteczka stało się Vino Nobile di Montepulciano.

Kto był w winnicach toskańskich choć raz, na pewno zechce wrócić. Dla cyprysowo-winnego, barwnego pejzażu. Dla miękkich wzgórz, falujących trawą i zbożem. Dla obfitości zabytków i wszechobecnego piękna. Dla ludzi tak gościnnych, że nie wiadomo, jak dziękować. I dla win, tych najzwyklejszych, na co dzień i tych wielkich, które wśród toskańskich pagórków smakują jeszcze soczyściej.

Wino, napój bogów...
Włosi piją wino tylko do posiłków; często wolą wino domowe (vinodella casa lub vino aperto) od drogiego wina butelkowanego.
Wśród win czerwonych czołowe miejsce zajmuje oczywiście Chianti, a w szczególności Chianti Classico z okolic między Florencją i Sieną. Dalszymi treściwymi winami są Chianti ze wzgórz wokół Sieny i Aretino, Chianti Putto z doliny Sieve oraz czerwone wina z dolnej części doliny Arno z okolic Carmignano i Montalbano. Do najsłynniejszych czerwonych win należą bogate, z dopełniającymi taninami Brunello di Montalcino, produkowane wyłącznie ze szczepu Sangiovese i starzone w beczkach co najmniej przez cztery lata, rubinowoczerwone Vino Nobile di Montepulciano (szczepy Sangiovese i Canaiolo), Morellino di Scansano z Maremmy i - w pierwszym rzędzie - Sassicaia i Ornellaia z Bolgheri. Znanymi białymi winami są złociste Vernaccia z San Gimignano, i Bianco di MontecarloBianco Vergine, "dziewicze" białe wino z okolic Cortony.

  • Dodaj link do:
  • digg.com
  • delicious.com
  • wykop-pl
  • facebook.com
ToscanAVventure
Agencja Turystyczna


ŻYWIEC 34-300; Oś. Młodych 15/55
(nr wpisu do ewidencji 9050/2008)

Kom. +48 502 630 114
Włochy +39 320 858 4914
(od czerwca do września)

e-mail:
toscanavventure@gmail.com
Meteo Toscana