Mapa Ofert

Kuchnia toskańska

Smaki kuchni toskańskiej...
Kuchnia regionu to swoiste połączenie dwóch smaków: włoskiego i regionalnego - toskańskiego. Znajdziemy tu dania skomponowane z owoców morza i ryb, a także wykwintne specjały z makaronów i ciast oraz warzywne kompozycje. Pożywne zupy, wiejski chleb i dziczyzna stanowią idealne podłoże dla treściwych win.
Spędzając urlop w Toskanii powinniśmy zakosztować jej doskonałej kuchni. Każdy region ma swoje specjalne przepisy: od ryb do dziczyzny, od grzybów do zielonych szparagów, od karczochów do kasztanów - w tej osadzonej w tradycji kuchni wszystkie dodatki przyrządzane są na świeżo.

 

Odmienność produktów toskańskich...

- chleb specyficzny bez dodatku soli, który towarzyszy niemal każdemu posiłkowi,

- oliwa inna, niż w pozostałych częściach kraju wytłaczana z nie całkiem dojrzałych owoców, dzięki temu ma niską kwasowość i delikatną goryczkę w smaku - toskańska oliwa jest najlepsza ze wszystkich oliw na świcie,

- makaron nie jest tak popularny jak w innych regionach Włoch, głównie dominują zupy, chleb, kasza i ryż,

- mięsa w tym regionie są bogato doprawiane przyprawami, których mieszanka znalazła swoja toskańską nazwę. Głównie w jej skład wchodzi rozmaryn, bazylia i tymianek,

- warzywa głównie królujące w kuchni toskańskiej to: świeży szpinak, szparagi, bób, fasola cannelini podawana zazwyczaj z makaronem lub samą oliwą i cavolo nero, rodzaj czarnej kapusty o bardzo aromatycznych liściach.

 

Potrawy i produkty toskańskie...

Cacciucco - przepyszna  zupa  rybna
Fiorentina czyli bistecca alla Fiorentina - wysoki na przynajmniej 3 cm schab z kością smażony przez 6 min z każdej strony. Wołowy z rasy krów Chianina
Il panforte - słodka delicja z migdałów, orzechów i owoców kandyzowanych
Il castagnaccio - ciasto z mąki kasztanowej z dodatkiem orzeszków pinii

Ser Pecorino - ser owczy, bardzo twardy o intensywnym zapachu. Jego najbardziej znane odmiany to Pecorino Romano - rzymska i Pecorino Toscano - toskańska.

Ser Marzolino - ser owczy o owalnym kształcie wyrabiany w okolicach Chianti.

Ser Riccotta - rodzaj białego twarogu, bardzo delikatny w smaku, wyrabiany z mleka owczego nie solony.

Lardo długo dojrzewająca słonina. Toskański smakołyk.

Prosciuto di Toscana - toskańska szynka suszona co najmniej rok czasu

Rigatino - konserwowany boczek


Jedzenie na sposób włoski...
Wszyscy Włosi lubią jeść - posiłkom poświęcają całe godziny, a gdy to możliwe, jadają w dużym gronie - przynajmniej w niedziele i święta. W tygodniu także i tu panują już nawyki żywieniowe pozostałych Europejczyków: w południe pracujący spotykają się w jednym z licznych barów, podających szybkie dania lub - jeśli przywiązuje się wagę także do wina - na light lunchu w enotece.
Do śniadania Włochów, w naszym rozumieniu niezasługującego na tę nazwę, można się bardzo szybko przyzwyczaić. Najlepiej wstąpić do najbliższego baru i zamówić cappuccino i brioche (drożdżowy rożek).
Klasyczne menu wygląda następująco: antipasto (zakąska - najczęściej na zimno), primo piatto (pierwsze danie - zupa, potrawa z ryżu lub makaronu), secondo piatto (danie główne - mięso lub ryba) z contorno (dodatkiem), formaggio (ser) i/lub dolce (deser), caffe i ewentualnie digestif. Naturalnie można menu także ograniczyć, lecz w restauracji trudno będzie zadowolić się zamówieniem dania z makaronu, w trattorii będzie to prędzej możliwe. Na szybkie posiłki polecane są tavole calde (bary samoobsługowe), pizzerie lub spaghetterie.

  • Dodaj link do:
  • digg.com
  • delicious.com
  • wykop-pl
  • facebook.com
ToscanAVventure
Agencja Turystyczna


ŻYWIEC 34-300; Oś. Młodych 15/55
(nr wpisu do ewidencji 9050/2008)

Kom. +48 502 630 114
Włochy +39 320 858 4914
(od czerwca do września)

e-mail:
toscanavventure@gmail.com
Meteo Toscana