Kuchnia toskańska
Smaki kuchni toskańskiej...
Kuchnia regionu to swoiste połączenie dwóch smaków: włoskiego i regionalnego - toskańskiego. Znajdziemy tu dania skomponowane z owoców morza i ryb, a także wykwintne specjały z makaronów i ciast oraz warzywne kompozycje. Pożywne zupy, wiejski chleb i dziczyzna stanowią idealne podłoże dla treściwych win.
Spędzając urlop w Toskanii powinniśmy zakosztować jej doskonałej kuchni. Każdy region ma swoje specjalne przepisy: od ryb do dziczyzny, od grzybów do zielonych szparagów, od karczochów do kasztanów - w tej osadzonej w tradycji kuchni wszystkie dodatki przyrządzane są na świeżo.
Odmienność produktów toskańskich...
- chleb specyficzny bez dodatku soli, który towarzyszy niemal każdemu posiłkowi,
- oliwa inna, niż w pozostałych częściach kraju wytłaczana z nie całkiem dojrzałych owoców, dzięki temu ma niską kwasowość i delikatną goryczkę w smaku - toskańska oliwa jest najlepsza ze wszystkich oliw na świcie,
- makaron nie jest tak popularny jak w innych regionach Włoch, głównie dominują zupy, chleb, kasza i ryż,
- mięsa w tym regionie są bogato doprawiane przyprawami, których mieszanka znalazła swoja toskańską nazwę. Głównie w jej skład wchodzi rozmaryn, bazylia i tymianek,
- warzywa głównie królujące w kuchni toskańskiej to: świeży szpinak, szparagi, bób, fasola cannelini podawana zazwyczaj z makaronem lub samą oliwą i cavolo nero, rodzaj czarnej kapusty o bardzo aromatycznych liściach.
Potrawy i produkty toskańskie...
Cacciucco - przepyszna zupa rybna
Fiorentina czyli bistecca alla Fiorentina - wysoki na przynajmniej 3 cm schab z kością smażony przez 6 min z każdej strony. Wołowy z rasy krów Chianina
Il panforte - słodka delicja z migdałów, orzechów i owoców kandyzowanych
Il castagnaccio - ciasto z mąki kasztanowej z dodatkiem orzeszków pinii
Ser Pecorino - ser owczy, bardzo twardy o intensywnym zapachu. Jego najbardziej znane odmiany to Pecorino Romano - rzymska i Pecorino Toscano - toskańska.
Ser Marzolino - ser owczy o owalnym kształcie wyrabiany w okolicach Chianti.
Ser Riccotta - rodzaj białego twarogu, bardzo delikatny w smaku, wyrabiany z mleka owczego nie solony.
Lardo długo dojrzewająca słonina. Toskański smakołyk.
Prosciuto di Toscana - toskańska szynka suszona co najmniej rok czasu
Rigatino - konserwowany boczek
Jedzenie na sposób włoski...
Wszyscy Włosi lubią jeść - posiłkom poświęcają całe godziny, a gdy to możliwe, jadają w dużym gronie - przynajmniej w niedziele i święta. W tygodniu także i tu panują już nawyki żywieniowe pozostałych Europejczyków: w południe pracujący spotykają się w jednym z licznych barów, podających szybkie dania lub - jeśli przywiązuje się wagę także do wina - na light lunchu w enotece.
Do śniadania Włochów, w naszym rozumieniu niezasługującego na tę nazwę, można się bardzo szybko przyzwyczaić. Najlepiej wstąpić do najbliższego baru i zamówić cappuccino i brioche (drożdżowy rożek).
Klasyczne menu wygląda następująco: antipasto (zakąska - najczęściej na zimno), primo piatto (pierwsze danie - zupa, potrawa z ryżu lub makaronu), secondo piatto (danie główne - mięso lub ryba) z contorno (dodatkiem), formaggio (ser) i/lub dolce (deser), caffe i ewentualnie digestif. Naturalnie można menu także ograniczyć, lecz w restauracji trudno będzie zadowolić się zamówieniem dania z makaronu, w trattorii będzie to prędzej możliwe. Na szybkie posiłki polecane są tavole calde (bary samoobsługowe), pizzerie lub spaghetterie.